2310 238835
saak@saak.gr

Blog

Η Λέσχη Ανάγνωσης Σ.Α.Α.Κ. Ανατόλια στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Το τετραήμερο 4-7 Μαϊου η πόλη μας έζησε μία γιορτή λόγου, σκέψης, πολυφωνίας, εξωστρέφειας, μέθεξης με καινούργιους και παλαιότερους ανθρώπους των γραμμάτων, όπου οι λέξεις είχαν βάλει τα «καλά» τους.

Με επίτιμο καλεσμένο το βιβλίο, οι επισκέπτες που κατέκλυσαν τα περίπτερα 13 – 15 της Δ Ε Β Θ ήρθαν και έγιναν συμμέτοχοι σε αυτή την υπέροχη συνάντηση πλουραλισμού, ποικιλομορφίας απόψεων, ανταλλαγής ιδεών και όχι μόνον.  Οι εκδηλώσεις σε συνεχή ροή από το πρωϊ μέχρι αργά το βράδυ έδωσαν ένα παλμό σε μία διοργάνωση που ομολογουμένως ξεπέρασε κάθε  προσδοκία.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Ανατόλια δεν θα μπορούσε να είναι απών από το μεγάλο αυτό γεγονός της πόλης μας.

Η Λέσχη Ανάγνωσης Σ.Α.Α.Κ. Ανατόλια, ως μία εκ των παλαιοτέρων Λεσχών Ανάγνωσης στην Ελλάδα, συμμετείχε  στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Ε Ι Π) με υπεύθυνη την κα. Βενετία Αποστολίδου’79  και το Εργαστήριο για την Μελέτη της Ανάγνωσης και της Γραφής στην Κοινωνία (υπεύθυνη η κα. Ειρήνη Γαμβρού).  Σε στρογγυλή τράπεζα υπό τον συντονισμό της κα. Μαίρης Λεοντσίνη, συγγραφέως και καθηγήτριας στο τμήμα εκπαίδευσης και αγωγής στην προσχολική ηλικία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, η συντονίστρια της Λέσχης Ανδρομάχη Καρανίκα – Δημητριάδου’80 παρουσίασε τα πεπραγμένα, τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης και συνομίλησε με συμμετέχουσες στην ίδια τράπεζα την κα. Ζωή Βερβεροπούλου, συντονίστρια Λέσχης Ανάγνωσης του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ Μ Ε, την κα. Αλεξάνδρα Μήτσιαλη, συντονίστρια λέσχης ανάγνωσης της Παιδαγωγικής σχολής και την κα. Παν. Μαμάτη, συντονίστρια από τη Λέσχη Ανάγνωσης ΧΕΝ Χαριλάου. (το πλήρες κείμενο της παρουσίασης της Λέσχης Ανάγνωσης επισυνάπτεται)

Στο χώρο του βιβλίου, στα πλαίσια των διαφόρων εκδηλώσεων έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Ξανθόπουλου ’76 «Το τελευταίο κορίτσι». Για το βιβλίο μίλησαν ο Δημήτρης Ψυχούλας’76, ο Χρήστος Πλούσιος’67, φιλόλογος και τ. Λυκειάρχης του Κολ. Ανατόλια και ο Απ. Βεϊζαδές’79.

Επίσης η Μαρία Ψωμά- Πετρίδου’80 παρουσίασε τη «Διάβασέ μου», ομάδα που αναφέρεται σε μεγαλόφωνες λογοτεχνικές αναγνώσεις σε ομάδες ιδρυμάτων και οργανισμών σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν την ευκαιρία ή δεν μπορούν να διαβάσουν.  Επιπλέον η Χλόη Κουτσουμπέλη’80 παρουσίασε το τελευταίο της έργο «Ιερεμιάδα» όπως και η  Βασιλική Γκουντζίδου – Ιακώβου’73, με το τελευταίο της βιβλίο  «ΚΑΡΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ». 

Πάντοτε θα υπάρχουν βήματα που θα μπορούν να γίνουν καλύτερα, πιο εύστοχα, πιο αποτελεσματικά.  Ωστόσο ήταν τέτοιος ο παλμός του τετραημέρου για την πόλη μας, που μέχρι και ο καιρός μας έκανε το χατήρι.  Ο Βολταίρος διακήρυττε «δεν έχω σκήπτρο αλλά έχω πένα» ενώ ο Γκαίτε υποστήριζε ότι «η παρακμή της λογοτεχνίας είναι το σημάδι παρακμής ενός έθνους».  Μέσα από την αλληλοεπίδραση τόσων ανθρώπων επάνω στο βιβλίο είναι ελπιδοφόρο ότι τέτοιες διοργανώσεις λειτουργούν ως λειμώνας σκέψης, διανόησης, επεξεργασίας εκφράσεων και διαφορετικών οπτικών και πολλών άλλων παραμέτρων!!

Και μην ξεχνούμε :  Ο Ghandi, που άλλαξε την ροή της ιστορίας του προηγούμενου αιώνα, ως πολιτικό μανιφέστο μετέφρασε την «Απολογία του Σωκράτη».

Και του χρόνου!!

Ανδρομάχη Καρανίκα – Δημητριάδου
Συντονίστρια Λέσχης Ανάγνωσης Σ Α Α Κ