2310 238835
saak@saak.gr

Blog

‘ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ’ – 5Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Οι ‘Ιστορίες Αποφοίτων’ είναι ένας κύκλος ομιλιών – συναντήσεων αποφοίτων στο Morley House που έχει αγαπηθεί πολύ από όλους όσοι συμμετέχουν.

Τη Δευτέρα 18/03 δύο ακόμη απόφοιτοι του σχολείου μας, με σημαντική πορεία και επιτεύγματα στο χώρο του ο καθένας, μας συνάντησαν στο Morley House, για να μας αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες. Πρόκειται για την Κλέα Κατσουγιάννη ’71 και τον Βασίλη Σωτηρούδα ’88.

Και οι δύο απόφοιτοι αναφέρθηκαν στα μαθητικά τους χρόνια στο Ανατόλια, μοιράστηκαν μαζί μας φωτογραφικά στιγμιότυπα από το σχολείο και τους συμμαθητές τους και μας μίλησαν για την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη, αφετηρία της οποίας υπήρξε το Κολλέγιο Ανατόλια.

Ο Βασίλης Σωτηρούδας αποφοίτησε το 1988 από το Ανατόλια και σπούδασε Επιστήμη Τροφίμων στο ΑΠΘ. Ήταν στην πρώτη σειρά του ΕΛΟΤ με επιθεωρητές Ασφάλειας Τροφίμων και έτσι ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με τις επιθεωρήσεις στις Βιομηχανίες Τροφίμων υλοποιώντας πάνω από 500 μέχρι σήμερα. Μέσα από την οικογενειακή εταιρεία του AgroSpeCom, εφάρμοσε καινοτόμες μεθόδους για την ασφαλή αποθήκευση τροφίμων, πρωτοπόρες για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι ομιλητής σε πολλά διεθνή συνέδρια και φόρα από τα τέλη της δεκαετίας του 90 μέχρι σήμερα. Το 2015 ίδρυσε μια νέα start up με το όνομα Centaur και έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και χρηματοδότηση από επενδυτικά κέντρα σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Ελλάδα.

Με αφορμή την επαγγελματική του δραστηριότητα και εξειδίκευση ο Βασίλης μας μίλησε για μεθόδους αποτροπής της αλλοίωσης των τροφίμων από έντομα, σε χώρους αποθήκευσης και μας ενημέρωσε για καινοτόμες ‘πράσινες’ μεθόδους προστασίας των τροφίμων.

Το πλούσιο βιογραφικό σημείωμα της  Κλέας Κατσουγιάννη,  δύσκολα συνοψίζεται με δυο λόγια. Είναι καθηγήτρια Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και Professor of  Public Health στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.  Ήταν συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΑΡΗΕΑ, τα αποτελέσματα του οποίου χρησιμοποιήθηκαν στη θέσπιση ορίων για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και των σχετικών οδηγιών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.).   Ήταν και είναι μέλος σε πολλές διεθνείς επιτροπές για θέματα περιβάλλοντος. Έχει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές με περισσότερες από 26.000 αναφορές (h-index 82) σύμφωνα με το Google Scholar. Τα δεδομένα αυτά την τοποθετούν, με βάση αυτούς τους δείκτες, ανάμεσα στους περισσότερο αναγνωρισμένους διεθνώς καθηγητές στην Ελλάδα.

Η Κλέα απάντησε στο ερώτημα: ‘Μας αρρωσταίνει το φυσικό περιβάλλον στις πόλεις μας;’ Με το ερευνητικό της ενδιαφέρον να εστιάζεται στην μελέτη των επιδράσεων περιβαλλοντικών παραγόντων στην υγεία, ήταν το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να μας ενημερώσει για τις άμεσες και μακροχρόνιες δυσμενείς επιδράσεις που έχουν στην υγεία μας η κλιματική αλλαγή, ή έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ακραίες θερμοκρασίες περιβάλλοντος, οι καύσωνες και ο θόρυβος.

Μετά τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις των συναποφοίτων μας, απολαύσαμε  κρασί και εδέσματα στο φιλόξενο σαλόνι του Morley House.

Ευχαριστούμε τις εταιρίες ‘Υummy’ – Αρτοποιείο,’ Έδεσμα’ – Αλλαντικά και το Οινοποιείο ‘Κτήμα Αρβανιτίδη’ που συνέβαλαν στην επιτυχία της συνάντησης προσφέροντας τα γευστικά είδη τους, σε όλους τους συμμετέχοντες.