2310 238835
saak@saak.gr

Blog

Εκδρομή με τη Λέσχη Ανάγνωσης στη Δράμα

Το Σάββατο 30 Μαρτίου, τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης, με συγγενείς, γνωστούς και φίλους ξεκινήσαμε για την ετήσια ημερήσια εκδρομή μας, αυτή τη φορά με προορισμό το νομό Δράμας.

Το Splendid Travel (της αποφοίτου Πέπης Νικολαϊδου) και φέτος μας οργάνωσε ένα πρόγραμμα πλήρες από εικόνες, πληροφορίες, γεύσεις, μυρωδιές, με τους καταρτισμένους συνεργάτης του, ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν, με γνώση και επαγγελματισμό.

Πρώτος σταθμός μας το Σπήλαιο της Αλιστράτης που θεωρείται ως ένα από τα ομορφότερα σπήλαια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, με πλούσιο σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμο και ποικιλομορφία χρωματισμών. Με ηλικία μεγαλύτερη των 3.000.000 ετών και βάθος έως και 45 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, μας υποδέχθηκε με το απόλυτο συνδυασμό : Ο αρχέγονος τρόπος λειτουργίας της φύσης με τον σύγχρονο τρόπο του ανθρώπου – ένα ρομπότ ξεναγό, ελληνικής κατασκευής, την Περσεφόνη. Ανακαλύφθηκε το 1958 και πλέον αποτελεί πηγή τεχνογνωσίας για άλλα σπήλαια του εξωτερικού. Σύμφωνα μάλιστα, με τη μυθολογία στην περιοχή ‘’Πετρωτό’’, όπου βρίσκεται το Σπήλαιο, εμφανιζόταν η Σφίγγα!

Οι πολλαπλοί σχηματισμοί “Εκκεντρίτες”, “Φλόγες”, “Pop corn” και το “Ρόπαλο του Ηρακλή” αφήνουν ενεό τον επισκέπτη. Οι νυκτερίδες δεν μένουν πια εδώ αλλά την υπογραφή τους την έχουν αφήσει.

Παρά το δέος που αισθανθήκαμε να μας κυριεύει, το παράλληλο συναίσθημα της “ενοχής” μας συνόδευσε στην έξοδο καθώς ο υπερτουρισμός και η αμέλεια των επισκεπτών οδηγούν το δημιούργημα αυτό της φύσης σε σταδιακό “θάνατο” – φαινόμενο που έχει ήδη, σε κάποια σημεία του σπηλαίου, αρχίσει να γίνεται εμφανές.

Ακολούθησε η περιήγησή μας στο Οινοποιείο Παυλίδη καθώς και η οινογνωσία που είχαν ετοιμάσει με μεράκι, οι άνθρωποι του κτήματος.

Το Κτήμα Παυλίδη δημιουργήθηκε το 1998 από τον Χριστόφορο Παυλίδη, ο οποίος μετά από επίμονη αναζήτηση επέλεξε την περιοχή των Κοκκινογείων για την εγκατάσταση των αμπελώνων και του οινοποιείου. Το κτίριο που αντικρύσαμε δένει απόλυτα με τον περιβάλλοντα χώρο και είναι κτισμένο με υλικά που παράγει η γη της Δράμας. Πρόκειται για μία στενή κοιλάδα που περιστοιχίζεται αμφιθεατρικά από τρία μεγάλα όρη, το Φαλακρό, το Μενοίκιο και το Παγγαίο όρος, τα οποία αφήνουν μεταξύ τους δίοδο προς το Αιγαίο πέλαγος.

Κύριος στόχος του οινοποιείου είναι η παραγωγή εκλεκτών οίνων, οι οποίοι φέρουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των εδαφών και την ανάδειξη του μικροκλίματος της Δράμας και οι οποίοι ταξιδεύουν τόσο στην Ελλάδα όσο και σε 15 διαφορικές χώρες σε όλον τον κόσμο!

Εντυπωσιακή ήταν η πληροφορία, που μεταξύ άλλων ανέφερε ο κος. Χρόνης Λάλας, Marketing Executive που ανέλαβε την ξενάγησή μας, ότι η κλιματική αλλαγή δεν άφησε ανέγγικτη ούτε την παραγωγή του κρασιού. Και έτσι ενώ παλαιότερα βλέπαμε εικόνες τρύγου με ανθρώπους με μεγάλα καπέλα τώρα ο τρύγος γίνεται απόγευμα – βράδυ, με αποτέλεσμα να βλέπουμε εικόνες ανθρώπων με κράνη και φωτάκια..…

Η επίσκεψη μας έληξε με οινογνωσία, γεύσεις και αρώματα από τη Μακεδονική γή, με κρασιά που προκύπτουν τόσο από το μεράκι όσο και την υψηλού επιπέδου γνώση των ανθρώπων του φιλόξενου κτήματος Παυλίδη.

Η ευγενική ξεναγός μας κα. Αγγελική Κόσμιου μας περίμενε στο Σαντιρβάν τζαμί στην Δράμα για να μας ξεναγήσει σε πολλαπλά επίπεδα της Ιστορίας. Το Σαντιρβάν τζαμί, ένα τέμενος με σπάνιο εξωτερικό διάκοσμο στη παλιά μουσουλμανική συνοικία είναι παλίμψηστο της Ιστορίας της πόλης. Ο μιναρές του χρονολογείται από τον 15ο αιώνα ενώ το κυρίως κτίριο ανακαινίστηκε το 1806 από τον Μεχμέτ Αλί Αγά. Λειτούργησε ως χώρος λατρείας μέχρι και το 1920. Από το 1927 έως και το 1981 στέγασε την τοπική εφημερίδα “Θάρρος”.

Το 2012, η εταιρεία Raycap του Δραμινού Κώστα Αποστολίδη ανέλαβε ως χορηγός την πλήρη αποκατάσταση του, με απόλυτο σεβασμό από πλευράς επιστημονικής μελέτης και συμβατών υλικών.  Στον νέο πολιτιστικό χώρο που δημιουργήθηκε το μουσείο Μπενάκη προσέφερε τα εκθέματα και έτσι αυτή τη στιγμή φιλοξενείται η έκθεση “Αυτοκρατορική Κίνα”.

Εντυπωσιακό είναι ότι από τα 1.400 εκθέματα, τα 800 είναι προσφορά του Γεωργίου Ευμορφόπουλοθ, με καταγωγή από τη Σύρο και τη Χίο.  Έγινε ο πρώτος συλλέκτης στην ιστορία της Κινεζικής τέχνης και συγκέντρωσε συστηματικά κτερίσματα με αποτέλεσμα τις δεκαετίες 1910 και 1920 η συλλογή του να θεωρείται η καλύτερη στον δυτικό κόσμο, ακόμη και σε σύγκριση με μεγάλα μουσεία. Αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι το 1922 πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να δωρίσει την συλλογή του αλλά η προσφορά του δεν γίνεται δεκτή…… Το 1927 επαναλαμβάνει την πρότασή του στον Αντώνη Μπενάκη και μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, η προσφορά γίνεται δεκτή και ο Γ. Ευμορφόπουλος επισκέπτεται την Αθήνα στα εγκαίνια του μουσείου Μπενάκη και παρασημοφορείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τελευταίος αλλά απαραίτητος σταθμός ήταν η γαστρονομική μας απόλαυση στο La grillia da Routsis. Ένα μικρό μαγαζί που έγινε από το μεράκι ενός ανθρώπου ο οποίος αφού ταξίδεψε σε πολλά μέρη, γεύτηκε, έμαθε, δοκίμασε τελικά αποφάσισε τον Ιούνιο του 2005 να ανοίξει στην Δράμα το συγκεκριμένο μαγαζί, με αποκλειστικά ντόπια μοσχάρια, σε πάνω από 38 διαφορετικές κοπές.  Θέση του : “Η γεύση είναι ταξίδι και μνήμη”.

Πήραμε το δρόμο της επιστροφής, με τον ξεναγό μας, τον κο Ρωμύλο Μαντζούρα, ιστορικό και διπλωματούχο ξεναγό να μας προσθέτει τις τελευταίες πληροφορίες στη φαρέτρα μας. Γεμάτοι εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές, μακεδονική γη, ιστορία και κυρίως παρέα ολοκληρώθηκε η φετεινή εξόρμηση της Λέσχης Ανάγνωσης Σ Α Α Κ. Και του χρόνου με υγεία!!


Post a comment