2310 238835
saak@saak.gr

Blog

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Η 27η Μαρτίου κάθε έτους εορτάζεται ως η Παγκόσμια ημέρα Θεάτρου – μία επετειακή υπενθύμιση της αρτιότερης των τεχνών καθώς συνδυάζει το οπτικο-ακουστικό εικαστικό δρώμενο με το λόγο, την συμμετοχή των ηθοποιών με την ύπαρξη των ιδεών που φέρει το κείμενο, τις εσωτερικές συγκρούσεις, τα προσωπικά και τα κοινωνικά ενδιαφέροντα των ηρώων τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Το θέατρο ετυμολογικά προέρχεται απο το ρήμα “θεώμαι που σημαίνει βλέπω, παρατηρώ.

Η Λέσχη Ανάγνωσης Σ Α Α Κ τη συγκεκριμένη ημέρα παρακολούθησε την παράσταση του Κ Θ Β Ε “Η αγαπημένη του κου. Λιν”, σε σκηνοθεσία του Guy Cassiers, σε μετάφραση του κειμένου του Philippe Claudel από την Ασπασία Σιγάλα και απόδοση Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Μία παράσταση που ανταποκρίθηκε πλήρως στο ζητούμενο – ποιείν ήθος.

Το άρτιο κείμενο, η καλοδουλεμένη Ελληνική γλώσσα, ο απρόσμενα λιτός χωρίς εντυπωσιασμούς λειτουργικός διάκοσμος και ένας Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ατόφιος υπηρέτης της τέχνης του, εξύψωσαν την συγκεκριμένη τέχνη και ανέδειξαν τον πραγματικό της ρόλο. Αφήνει τον θεατή κάτω από καθαρή αλλά γόνιμη αφήγηση να εμπνευστεί, να διαχωρίσει το σημαίνον από το σημαινόμενο και να τα αγκαλιάσει για να σμίξουν εκ νέου, να διαμορφώσει συμπεριφορές με στάση και γιατί όχι – δράση, μέσα από τους ήρωες και τα δρώμενα.

Θέματα με ασαφή όρια που επιδέχονται πολλαπλές μεταφράσεις όπως διαφορετικότητα, απώλεια, πρόσφυγας, φιλία, μοναξιά, επιλογή, αισιοδοξία, αντικειμενικότητα, απόσταση και εγγύτητα, ελευθερία και προσωπικές ειρκτές είναι μόνον λίγα από τα θέματα που έθιξε η συγκεκριμένη παράσταση. Το τι βάζει ο καθένας από εμάς μέσα σε κάποιο κουτάκι της μνήμης ή και της ψυχής μας για να τα αποκλείσουμε από το άμεσο ορατό μας πεδίο αλλά που με μιά δική τους – συχνά ανεξέλεγκτη- πορεία καθορίζουν τον προσωπικό μας κώδικα, είναι ατομική επιλογή.

Στο τέλος της παράστασης, ο ηθοποιός ανέγνωσε στο κοινό, το οποίο κατέκλυσε την αίθουσα το κείμενο το Jon Fosse «Η τέχνη είναι ειρήνη». Μήπως όμως, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και η Ειρήνη θέλει Τέχνη για να διατηρηθεί;

Ανδρομάχη Καρανίκα – Δημητριάδου

Συντονίστρια Λέσχης Ανάγνωσης Σ Α Α Κ

Post a comment